x

1


Inside Firecrackers! 

Iedereen kent wel de kanonslagen maar wat zit er binnen in en wat is er verandert?  Ik steek ze al vrij lang af maar heb nooit m'n eigen met de binnenkant bezig gehouden totdat ik van het klei probleem af wilde met mijn classic pakket voor 2006. Doordat ik nog wat oud vuurwerk in mijn bezit heb, ben ik  gaan kijken wat de verschillen zijn met de oude en nieuwe crackers en ik moet zeggen dat ik er niet vrolijker van werd en een hoop dingen opeens verklaarbaar werden voor mij. Kijk dat het zilver kruit eruit was wist ik al maar tot mijn verbazing zat er in de klapper van 1970 ook bijna geen zilverkruit in maar gewoon zwart kruit en deze knalde erg hard. 

Op de foto onder kan je zien dat er alleen zwartkruit inzit op het begin na waarvan ik denk dat het bedoelt is om het zwartkruit sneller te laten ontbranden waardoor je een snellere ketting reactie krijgt.Vergeet niet dat ook het zwartkruit van kwaliteit achteruit is gegaan en niet zo fijn meer is en zonder koolstof erin, tegenwoordig het het zwartkruit groffer wat de knal niet goed doet.


Hieronder kun je wel zien dat het kruit gehalte een stuk minder is geworden. Nadat er minder kruit in de kanonslagen mochten is er volgens mij alleen een klein beetje zilverkruit in gegaan zoals je onder op de foto kan zien bij de kanonslag van 1995 en de rest opgevuld met andere materialen zoals klei. De kanonslagen uit 1995 mochten ook maar 150 dB in die tijd maar kan je zeggen dat ze een stuk harder klappen dan tegenwoordig. Als je de kanonslag van boven met die van onder vergelijkt zie je  een kwaliteits verschil van heb ik jou daar qua afwerking maar dat komt door de goedkope prijs van kanonslagen! 

Ook kan je hier goed zien waarom je de oude kanonslagen lekker in de lucht kon gooien zodat ze snipperend naar beneden kwamen. Zodra de lont bij de oude kanonslagen in de huls kwam ontbrande hij meteen terwijl de lont tegenwoordig eerst door een stuk klei heen moet voordat hij ontploft. 


Hieronder zie je nog zo'n duidelijk voorbeeld van wat er de laatste jaren met de kanonslagen is gebeurt. Het zijn allebei de zelfde type's maar je hebt geen bril nodig om het verschil te kunnen zien en weet meteen waarom de kanonslagen niet meer snipperen. Aan de hoeveelheid kruit kan het niet liggen want dat scheelt niet erg veel moet ik zeggen maar wel de opbouw. Bij de oude 484 zit bijna 3x zoveel papier gewikkeld dan bij z'n nieuwe broer, terwijl er bij de oude in de verste verte geen klei te bekennen is . 

Geen wonder dat de kanonslagen bijna niet meer snipperen :/  der zit niet genoeg papier omheen om te snipperen. Ik hoop dat ik het voor elkaar kan krijgen om de oude stijl weer terug te brengen zodat we van die klei rommel verlost zullen zijn en de crackers weer lekker hun best doen. Misschien en ik weet eigenlijk wel zeker dat ze dan wel duurder zullen worden maar dan heb je ook wat!

Dat er klei in zit heeft gewoon te maken doordat papier vrij schaars is in China en dat klei in overvloed daar te krijgen is. Omdat kanonslagen voortaan zo goedkoop  zijn gebruiken de chinezen liever klei dan papier omdat er toch bijna niets meer aan verdient wordt. Dit is dus de prijs die de stoker betaald , die alleen maar zo goedkoop mogelijke kanonslagen wil hebben. Je kunt niet op de eerste rij zitten voor weinig geld!!  Meer info over kanonslagen zelf op deze pagina "Lonten en verpakkingen"