x

1

 


OUDE ASTRONAUTEN JAREN '70

Schuurmans één van de eerste vuurwerk producenten van Nederland was er al vroeg bij toen de Chinese import op gang kwam om zijn eigen identiteit te waarborgen met hun eigenzinnige benamingen, en natuurlijk de Astronaut te introduceren. Ik weet niet of ze nog grotere maten hebben gehad maar zover ik weet gingen ze maar tot de Reuze Astronaut. 

Ook de aller kleinste rotjes verpakt met 5 stuks zie nu vandaag de dag echt niet meer. Zo'n pakje koste 10 cent  en pirats koste 20 cent per pakje. De big rotjes (Cat.nr/438) zijn er nog steeds maar niet meer in deze verpakking en worden nu door iedereen als x-mass cracker verkocht. De Astro kent iedereen wel maar begin jaren '70 zaten ze zo verpakt 5 op 5 i.p.v naast elkaar zoals iedereen het kent. Na 1999 zijn ze van kleurstelling verandert en hebben volgens mijn inzien niet meer die echte Astro kleur met dat mooie blauw/rood en wit 

De donderslag extra was weer een typische benaming van Schuurmans en werd door veel winkeliers over genomen ook al verkochten ze deze cracker van schuurmans niet en knalde vanouds dus erg lekker. De reuze Astronaut was een lekkere dikke kanonslag met een zware knal en stond in de catalogus als de 484 aangeduid, een maat die het langst verkocht werd tot omstreeks 1981.  Voor de nieuwere astronauten zie pagina van de 450 of 460 voor de reuze Astro.


e