x

1

 


Luchthuilers met knal

Luchthuilers met knal! deze Luchthuilers zijn allang verboden in Nederland vanwege het onvoorspelbare gedrag. Je wist nooit waar de knal kwam, en deze dingen vlogen alle kanten in. De groene van Red Lantern was vrij zwaar en bleef laag op de grond en kreeg al snel de bijnaam *voetzoeker* die na flink rond gehuild te hebben, je even trakteerde op een flinke harde knal. Ik zelf was vroeger bang van de groene en als de grotere boys deze op de straat gooide want dan was het wegwezen geblazen! Deze dingen waren al een aantal keer vlak bij mij in de buurt ontploft en dan weet je het wel. Deze werden midden jaren '70 verkocht.

De middelste is in Nederland het langst  verkrijgbaar geweest en begin jaren '80 werd de knal eraf gehaald en kreeg men gewoon de luchthuilers zoals we ze vandaag de dag nog kennen. Deze versie was een stuk goedkoper dan de groene maar ook dus een stuk smaller en minder harde knal (zie foto) Deze werden in folders ook wel aangeduid met *super gillende keukenmeiden* en koste 50 cent per stuk

De onderste zijn uit de jaren '60 begin '70 en werden geproduceerd door de Duitse fabrikant Feistel. De precieze uitwerking weet ik nog niet maar dat zal niet lang meer duren. Dit exemplaar komt van Lesli vuurwerk af die het gelukkig al een lange tijd bewaard hadden en 3 exemplaren aan mij wilden afstaan.

Kijk ook even naar de lonten want zo zagen de lonten eruit voordat het Chinese vuurwerk kwam. Hier kun je ook al zien dat het Chinese vuurwerk er fleuriger uitzag en natuurlijk een geheel andere lont had dan het Nederlandse vuurwerk.Hier nog een paar originele luchthuilers met dank aan Katan Vuurwerk die ze aan mij wilde afstaan. Bedankt Ronny!