x

1

 


SUPERIOR MANDARIN / DONDERDRAKEN

Vroeger werden best veel van deze "los peuter" matjes verkocht en elk label had er wel één in z'n collectie zitten. Ik heb best veel verschillende exemplaren liggen en ook deze zitten nog steeds in de Thunderbox van Broekhoff maar dan met een ander label. Ik denk alleen dat ze tegenwoordig niet meer worden los gemaakt hahaha Het oudste exemplaar dat ik heb is van Haarman zie onder en deze noemde ze toen de ladycracker van 16 schots? 

Vroeger heb ik zelf veel Donderdraken gekocht en die waren meestal van Red Lantern maar op deze pagina zie wat er nog meer te krijgen was. Ook in deze sectie hebben we te maken met zwartkruit en zilverkruit matjes. De zilverkruit matjes zijn agressiever van knal, snelheid en lichtflitsen bij de knal en zijn in Nederland verboden. Ook de Woodpecker valt onder de matjes en waarom deze nu zo speciaal is weet ik niet want deze knalt gewoon als een flash matje? zie onder.Deze pakjes hierboven zijn 32 schots matjes en zijn eigenlijk maar heel kort, echte los peuter matjes dus!


Deze zijn dus nog een stuk korter ! 20 schots naar zie , op de labels wordt niets bespaard hoe klein het ook is.


De Successive happy news lay-out heb ik best vaak gezien en waren altijd gewone ratelbandjes maar nu heb ik eindelijk de originele inhoud ook eens te pakken en kan je vertellen dit is rete gaaf spul. Bij ontbranding knalt het net als een gewone ratelband maar dan als extra krijg je allemaal gekleurde bolletjes te zien zoals eigenlijk de verpakking doet vermoeden. Hierboven de kleine versie maar zijn ook verkrijgbaar in matjes van 90 schots


Tja het label kom je genoeg tegen in Nederland maar de crackers zelf niet helaas en ik weet niet of ze zo ook ooit in Nederland zijn geweest vanwege het zilverkruit wat erin zit? Gelukkig heeft kanonslagen.com een exemplaar voor het archief. 

 

In 2006 kwam ik deze gewoon nog tegen? Dit is erg oud lijkt mij en als je de rotjes bekijkt, zijn ze nog compleet op de oude manier gemaakt en zijn waarschijnlijk van Horse brand en zijn gevuld met zilver kruit. Ben blij dat ik er een paar exemplaren van heb. In één pakje zitten 2 matjes  van 16 schots en deze knallen dan ook als vanouds dus toppie.Hier kun je goed het verschil met de oude matten en nieuwe zien. Het eerste wat opvalt is het gips en de kleur, wat vroeger mooi diep rood was is nu vaal roze. Vroeger mooi ingedraaid nu cheap dicht gestopt met gips, vroeger mooi strak nu afgeraffeld .

Deze lay-out had ik nog nooit gezien en komt van Lesli vuurwerk en is op de markt geweest in de jaren '80

 

Horse Ratelbandjes waren populair vroeger en je had de goedkope 60 en 90 schots matten zoals boven te zien. De matjes met de roze labels zit over het algemeen altijd zwart kruit in.


Hier 3 verschillende matjes van diversen shots waarvan 2 het Tiger-Head label hebben. 2 van deze matjes hebben bloemetjes papier en dus zilverkruit. (zie onder)


Hier nog wat matjes bij elkaar waarvan de onderste en de woodpecker met zilverkruit is

 

Dit label kwam ik in de jaren '90 wel eens in België tegen en in 2006 kon ik er eindelijk één bemachtigen pfff. Het Sailing junk brand kom je eigenlijk nooit tegen en weet er dan ook weinig vanaf helaas. Het zijn wel zilver kruit matten en ze zijn in diversen maten verkrijgbaar en zitten bijna altijd in folie verpakt. 


Je had ook de duurdere matten zoals boven, deze waren 600 schots aan één stuk en kosten toen 25,00 gulden, best duur dus.Toen waren gebruiksaanwijzingen nog niet echt verplicht volgens mij want ze stonden er niet altijd op merk ik wel. Dit exemplaar is van omstreeks 1978.


Vroeger kon je best lange matten kopen want deze was dan alweer een 800 schots mat voor de leuke prijs van 35 oude guldens.

Magisch die ouwe labels en dit vind ik nog steeds het vuurwerk uit china, het klinkt dan wel oud bollig maar dan heb je ook wat.

Hier de nieuwere matjes die je nog regelmatig tegen zal komen vandaag de dag. Het begint voor mij een ondoenlijke zaak te worden om alles op de foto te zetten want de fabrikanten komen om de 2 jaar wel met een nieuw ontwerp en deze vooruitgang vind ik minder. Als je een goed product hebt verkoopt het toch wel met een sterk label.